A kosár üres

«
»

Alkategóriák: Férfi MTB kerékpár, Női MTB kerékpár, 29-es MTB kerékpár, 27,5-es MTB kerékpár, 26-os MTB kerékpár

Mire való a MTB kerékpár, melyik méretet érdemes választania?
A tapasztalt montisok már jól tudják, hogy számukra melyik méretű MTB kerékpár a megfelelő. A következőkben szeretnénk Önt a MTB kerékpár világában kalauzolni. Ha kevésbé tapasztal, bizonyára lesznek új, és hasznos információk, aminek a segítségével könnyebben rátalál álmai kerékpárjára.


Először kezdjük a számokkal. Mit jelent a 26, 27,5 és a 29? Ez az adott MTB kerékpár kerék átmérője collban kifejezve. 1 coll= 2,54 cm, vagyis egy 26 collos kerék 66 centiméter. A MTB kerékpár méreteinek megadásánál, mint a világon mindenhol mi is a collt használjuk.


26 collos MTB kerékpár
Nagyon sokáig csak a 26-os kerekű MTB kerékpár volt a köztudatban.Még most is népszerű ez kategória, hiszen a rövidebb vázcsövek miatt, valamint a rövidebb küllők miatt is ez a legmerevebb járgány. Jól gyorsítható, és jól reagál a hirtelen mozdulatokra. Szinte együtt mozdul a kerékpárossal.


27,5 collos MTB kerékpár
A monti család legfiatalabb tagja, mely 2014 év elején került piacra. A 27,5-es MTB kerékpár az első tekerés alkalmával nem mutatja meg igazi oldalát. Valószínű alig, vagy csak pár különbséget fedez majd fel a régi megszokott 26-os MTB kerékpárhoz képest. Ha azonban kellőképpen összecsiszolódtak, akkor az alábbiakat fogja tapasztalni:
- 27,5-es MTB kerékpár a picivel nagyobb kerékátmérő miatt az elébe kerülő akadályokat könnyebben veszi. Továbbá a kerékátmérőnek köszönhető az is, hogy kb. 2cm-rel nagyobb felületen tapad a talajhoz, ezzel mindenképpen növelve a 27,5 MTB kerékpár jobb úttartását, irányíthatóságát, és nem utolsó sorban a hatékonyabb a fékezhetősége is.
- 27,5 MTB kerékpár stabilitását tovább növeli a középcsapágy elhelyezkedése is. Ugyanis ennél a járgánynál a középcsapágy (a pedál tengelye) lejjebb van mint a kerekek tengelye. Ez pedig terepen jelentősen növeli a stabilitást, és ezzel a biztonságot

29 collos MTB kerékpár
A legnagyobb családtag. A 29-es MTB kerékpár előnyeit már óvodások is tudják. Magas embernek, magas kerékpár való, és hiába vannak vázméretek, egy bizonyos testmagasság ( 175cm) kell ahhoz, hogy a 29-es méretű MTB kerékpár ne okozzon csalódást. A 29-es MTB kerékpár középcsapágy vonala is lejjebb van az agyak tengelyvonalához képest, ezért a stabilitás érzése itt is megvan.
A 29-es méretnél a kerék még hosszabban ( kb. 3cm) ér a talajhoz, így a kerék jobban teljesít a mélyebb, lazább talajon (sár, homok ) , valamint kevésbé süpped el. Amit mindenképpen vegyen figyelembe, hogy ennél a kerékméretnél rosszabb a gyorsíthatóság.

Előny viszont az, hogy a durva gyökeres, sziklás, meredek, technikás terepen, akár felfelé, akár lefelé tekerve sokkal megbízhatóbb, verhetetlen a másik kettővel szemben. A nehezebb indíthatóság ellenére a nagy keréknek köszönhetően egyértelmű a gyorsasága.

Mindhárom méretű MTB kerékpár meg fogja találni a saját piacát. Mindig is lesz egy réteg, aki a klasszikus 26-ost fogja keresni, főleg a 170cm alatti kerékpárosok. Igaz ebben az esetben számolni kell azzal, hogy 26-os méretben egyre inkább csak a belépő szintű kategória lesz kapható. De ha a 26-os méretű MTB kerékpár a vágya komolyabb felszereltségben, akkor élhet a kerékpárépítés varázsával.
170-185cm közötti magasság esetében szabad a vásár. Itt Ön is kedvére válogathat, vagy hagyja, hogy a számára szimpatikus kerékpár üzletben meggyőzzék melyik az ideális MTB kerékpár.
180 cm felett pedig 29-es méretű MTB kerékpár az ajánlott.

Akciós ajánlataink

Húsvéti nyitva tartás 2018

 2018 húsvéti nyitva tartás! Mi Nagypénteken is nyitva leszünk!

Bringás gyerekülés kevesebb mint 10.000.-Ft-ért

 Két fajta gyerekülés szuper akciós áron