A kosár üres

Milyen MTB kerékpár méret optimális Önnek?

MTB kerékpár a vágya, az álma?

Megértjük! Igen, de melyik méret lesz az Ön számára leginkább megfelelő?

A 26-os, 27,5-es vagy a 29-es? Melyiket érdemes választania? Cikkünkben röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni a három leggyakoribb MTB kerékpár méret előnyeiről, hátrányairól.

Kezdjük a számokkal. Mit jelent a 26, 27,5 és a 29? Ez az adott MTB kerékpár kerék átmérője collban kifejezve. 1 coll= 2,54 cm, vagyis egy 26 colos kerék 66 centiméter. A kerékméret megadására azonban a világon mindenhol a collt használják, ezért mi is ennél maradunk a méretek előnyeinek bemutatásánál.

26 colos MTB kerékpár

Nagyon sokáig a köztudatban a MTB kerékpár egyenlő volt ezzel a kerékmérettel. Tény hogy a mai napig a rövidebb vázcsövek, és a rövidebb küllők miatt ez a legmerevebb járgány. Jól gyorsítható, jól reagál a hirtelen mozdulatokra.

Ajánlott 26-os MTB kerékpárok

27,5 colos MTB kerékpár (más néven a 650B.)

27,5-es MTB kerékpár a középső, a monti család legfiatalabb tagja. Ha már tekert mindkét típussal, akkor valószínű, hogy nem sok különbséget fedezett fel a 26-os, és a 27,5-es között, mert a különbségek csak hosszabb barátkozás után mutatkoztak meg. Ha azonban összecsiszolódik a nagyobb mérettel, akkor a következőket fogja tapasztalni:

A nagyobb kerékátmérő miatt a 27,5-es MTB kerékpár könnyebben veszi az akadályokat. A középcsapágy vonala miatt pedig sokkal stabilabb, ugyanis ennél a járgánynál a középcsapágy (a pedál tengelye) lejjebb van mint a kerekek tengelye. Ez pedig terepen jelentősen növeli a stabilitást, és ezzel a biztonságot. Márpedig terepen gondoljuk Önnek is fontos a biztonság!

Tekerés közben a nagyobb átmérőnek köszönhetően a kerék kb. 2 cm-rel hosszabb felületen érintkezik a talajjal, ezáltal a 27,5-es MTB úttartása, iránytartása lényegesen jobb, nem is beszélve a fékezhetőségéről.

Ajánlott 27,5 collos MTB modellek

29 colos MTB kerékpár

A legnagyobb családtag. Tekintélyes méretű kerekének köszönhetően a legkönnyebben veszi az elé kerülő akadályokat. A 29-es MTB kerékpár középcsapágy vonala is lejjebb van az agyak tengelyvonalához képest, ezét a stabilitás érzése itt is megvan.

A nagyobb méret azonban azt jelenti, hogy csak bizonyos testmagasság felett ajánlhatók ezek a modellek. Ökölszabályként elmondható, hogy 175 cm testmagasság alatt nem ajánlott 29-es méretű MTB kerékpár, mert nehézkesnek, túlméretesnek fogja érezni a „lovas”.

A 29-es méretnél a kerék még hosszabban (kb. 3cm) ér a talajhoz, így a kerék jobban teljesít a mélyebb, lazább talajon (sár, homok), valamint kevésbé süpped el. Durva gyökeres, sziklás, meredek, technikás terepen, akár felfelé, akár lefelé tekerve sokkal megbízhatóbb, verhetetlen a másik kettővel szemben. A stabilitás ára azonban a rosszabb a gyorsíthatóság. Ha viszont lendületbe jött, a nagy keréknek köszönhetően egyértelműen gyorsabb is.

Ajánlott 29-es MTB kerékpárok

Mindhárom méretű MTB kerékpárnak megvan a saját piaca. Sokan keresik a klasszikus 26-ost, főleg a 170 cm-nél alacsonyabb bringások. Érdemes számolni azzal, hogy a nagyobb méretek terjedésével a 26-os méretben egyre inkább csak a belépő szintű kategória kapható. Ha mégis a 26-os méret a vágya komolyabb felszereltségben, akkor érdemes egyéni kerékpár építést kérnie. Ebben mi is örömmel állunk az Ön rendelkezésére.

Webáruházunk 26-os MTB kínálatának áttekintésére kattintson ide!

170-185cm közötti magasság esetében webáruházunk 27,5-ös MTB kínálatának áttekintéséhez kattintson ide

180 cm felett pedig itt tekintheti meg 29-es méretű MTB kerékpár kínálatunkat.

Akciós ajánlataink

Bringás gyerekülés kevesebb mint 10.000.-Ft-ért

 Két fajta gyerekülés szuper akciós áron   

2017-es Kellys bringák vására

  Szuper minőség kedvező áron!

×
Húsvéti gyermek kerékpár akció

2018.04.08.-ig  minden Dema gyerek biciklire a  kupon kódért cserébe 10% kedvezmény adunk!

Figyelem, a kódot már most írja le!

 Dema kupon 2018

Webes vásárláskor a Demagyerek10 kódot a  kosár oldalon  a kuponkód megadása mezőbe kell beírnia. (Így a kedvezmény automatikusan levonásra kerül.) A Kupon kód akciós kerékpárokra nem érvényes.